Početna Prirodna kosa ŠTA TREBA ZNATI O KOSI?

ŠTA TREBA ZNATI O KOSI?

Na našem tržištu postoji nekoliko kategorija kako prirodne kose tako i sintetike.

Kod nas dominira afro sintetika i obično se koristi za izradu afro kikica. Prodaje se na paket a u jednom paketu bi trebalo imati 100 grama afro sintetike dužine 1m.

Sintetika se kao i prirodna kosa koristi za izradu perika, umetaka, pa čak i nadogradnju kose. WHM centar ne preporučuje nadogradnju kose od sintetike, jer je njeno održavanje praktično nemoguće.

Miks prirodne kose i sintetike, u zavisnosti od proizvođača, najčešće je 70%/30% u korist prirodnih vlasi, mada hrabriji prodaju i mešavinu sa odnosom od 50%/50%.

Velika mana sintetičkih vlasi je ta što im se ne može promeniti boja a i promena oblika takve dlake je praktično nemoguća! Tako vam se može desiti da vam prilikom farbanja miksovane kose, pola vlasi primi boju a pola ne.

Složićemo se da ukoliko se odlučite za kupovinu kose radi nadograđivanja iste, u isto vreme kupujete dodatnu obavezu oko njenog održavanja. To nikako ne znači da je treba prati destilovanom vodom ili kako pak neki predlažu da spavate sa mrežicom na glavi. Dobra i kvalitetna kosa se ponaša onako kako ste navikli da se ponaša i vaša, i apsolutno ništa vas ne sme ostaviti zbunjene ili zatečene!

Pitanja koja pre svega treba postaviti pre kupovine prirodne kose su:

  1. Da li je kosa klasirana?
  2. Da li je kosa fabrički tretirana (bojena, preparirana)?
  3. Da li je u pitanju mešavina (obično se meša sa sintetikom)?
  4. Da li kosa ima zdravstveni sertifikat?

Najčešće pitanje nezadovoljnih klijenata je: zašto mi se kosa mrsi? Najčešći odgovor prodavaca je: zato što je neadekvatno održavate!? Ni sami ne verujući u dat odgovor, prodavci vešto izbegavaju da prihvate reklamaciju, iz sopstvenog neznanja teško izvlače pouke i tako stvaraju opšte nepoverenje! Ceh plaćaju pravi profesionalc!

Kosa se dakle najčešće mrsi jer je loše klasirana!

To znači da su koren i kraj dlake pomešani, ne zna se gde je početak a gde je kraj. Spoljna opna - kutikula dlake se sastoji iz više slojeva spljoštenih, orožalih ljuskastih, keratinskih ćelija, koje u vidu međusobno povezanih prstenova, obavijaju celu površinu dlake. Ukoliko dlake okrenemo jednu nasuprot druge, te će se neprirodno postavljene ljuspe putem trenja mrsiti jedna sa drugom a nadogradnja će se ućebati što će nam stvoriti velike muke prilikom rasčešljavanja!

Poželjno je ali ne i presudno da vlas pre izrade nadogradnje bude nebojena a ukoliko je bojenje neophodno preporučujemo da to odradi stručnjak, najčešće vlasuljar ili frizer od koga ste zatražili uslugu! Fabrički bojena dlaka, zbog jačine preparata u kojima se boji gubi svoju elastičnost i sjaj. Elastičnost dlake zavisi od gusto isprepletanih fibralnih vlakana keratina. Elastičnost uslovljava otpornost i tvrdoću dlake. Zdrava dlaka može izdržati opterećenje od 100 grama a da se ne prekine, pri čemu se rasteže za jednu trećinu svoje dužine. Ovaj trik koriste i proizvođači kose pa se u svetu sve češće pojavljuje životinjska dlaka tretirana i razvlačena na ovaj način pa nas često zbunjuje ogromna ponuda “ljudske” kose u raznoraznim dužinama i bojama.

Zato je pre svaga bitno da vas kod odluke oko kupovine kose ne privuče niska cena nego renome majstora koji je prodaje. Ukoliko za kosu koju ste kupili postoji i zdravstveni sertifikat, budite sigurni da ste na pravom mestu.

Obratite pažnju na debljinu dlake! Znamo da je svetla dlaka tanja od recimo crne ili crvene pa shodno tome adaptirajte debljinu nadogradjene dlake u skladu sa debljinom vaše vlasi.

Kosu kupujte na gram, a ne na pramen, jer 100 pramenova i 100 grama nije isto.  100 pramenova možemo napraviti kako od 100 grama kose tako i od 10 grama kose, naravno razlika će biti očigledna a pre svega mislim na debljinu pramena.

Kosu kupujte suvu! Vlažna kosa može otežati i do dvadeset posto od svoje prvobitne težine!

Na šta još obratiti pažnju!

Gustina 100 grama kose od 80 cm i gustina 100 grama kose od 40 cm nije ista! Gramaža kod duže kose odlazi na dužinu a kod kraće na količinu. Zato, obratite pažnju na taj detalj!

 

Pročitano 20485 puta Poslednji put izmenjeno utorak, 15 maj 2012 15:31
Ostali članci u rubrici: « European hair